HTML

Gránátalma

Gluten Free Recipes Finomságok -ahogy a férjem szereti. Utazgatások -ahogy én szeretem.

2007.06.10. 16:03 Gránátalma

Spenótos gnocci

(A receptet KÓSER oldalán találtam)

60 dkg főtt, áttört burgonya

35 dkg friss spenót

15 dkg Mantler liszt (gluténmentes)

1 tojás

10 dkg márványsajt

só, bors ízlés szerint

vaj

1 marék friss bazsalikomlevél

Mártás:

1 dl tejszín

2 tojás sárgája

10 dkg reszelt sajt (5 dkg parmezán 5 dkg trappista)

fokhagyma, szerecsendió, só, bors ízlés szerint

A megpucolt spenótot egy főzőedényben víz nélkül megpárolom, kinyomkodom és hülni hagyom. Az összetört burgonyához adom a spenótot, a lisztet, tojást, sajtot, vajat és a fűszereket. Ha jól összedolgoztam, kis gombócokat formázok belőle amit forró vízben kifőzök (akkor jók a gombócok, ha feljönnek a víztetejére).

Mártáshoz a hozzávalókat egy főzőedénybe összekeverem, tűz felett kicsit összesűrítem és a tál kifőtt gnoccira öntöm, majd sütőben pirulásig sütöm.

A férjem nem rajong a spenótért. De ezzel a recepttel -amit folyamatosan emleget- belecsempészhettem az ételbe. Meglepődött mikor elmondtam mi van benne, de ízletesnek tarotta és megszerette.

 

Spenót: a legértékesebb zöldségféle, magas K-vitamin tartalma van. Vaspótló, serkenti a vesék működését, mérsékli a magasvérnyomást. Emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása van. Csökkenti a hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://granatalma.blog.hu/api/trackback/id/tr5696188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t3v · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.10. 20:45:28

A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy az a "sok" vas az kb. mindössze 4 mg 100 grammonként. Ez egy híres félremérés eredménye, és általában is igaz, hogy az állati ún. hem-vas sokkal hatékonyabban szívódik fel. Emellett a spenót oxálsavtartalma olyan magas, ami amúgy is gátolja a vas (és a kalcium) felszívódását - ha C-vitamin kíséretében fogyasztjuk, több hasznosul. Viszont a spenótban sok az A-, B6-, folsav, C-vitamin és antioxidánsok is szép számmal vannak benne, tehát valóban egészséges.
süti beállítások módosítása