Nemrégiben Zalakaroson nyaraltunk ahol megkóstolhattuk a zalai ételeket is...
1 kg főtt és áttört burgonya
25 dkg liszt (Schar)
só
450 ml tejföl
fokhagyma, újhagyma
Megfőzzük a burgonyát, megpucoljuk. Mikor kihűlt áttörjük, hozzáadjuk a lisztet és ízesítjük sóval. Egy főzőedényben olajat melegítünk és evőkanálnyi adagokat beleszaggatunk s aranybarnára sütjük. A tejfölben elkeverünk 4-5 gerezd áttört fokhagymát s ízesítjük sóval. Tányérra halmozzuk a dödöllét s rákanalazzuk a tejfölt, végül a karikákra vágott újhagymával megszórjuk, így tálaljuk...
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
szellemafazékban 2009.05.23. 23:25:13
A dödölle nem simán főtt burgonyához kevert liszt. Hanem mikor megfőtt a krumpli, csak a fele levét öntöd le. És a maradékban töröd össze. És még van egy trükk, ami nélkül nem működik. Vagyis kettő.
Egy.
Vissza kell tenni kis lángra, és úgy keverni bele a lisztet, különben folyós marad, akármit csinálsz.
Kettő. Csak régi krumplival működik, újkrumpli nem alkalmas hozzá.
Három: nem fokhagymával készül, hanem kockákra vágott vöröshagymát fonnyasztunk zsírban vagy olajban, arra szedünk galuskákat és sütjük piros-ropogósra.
Szívesen írnám, hogy a többi stimmmel. De nem írhatom, mert amit leírtál, az minden, csak nem dödeölle recept.
Bocsánat.
Egy ehte zalai.
Gránátalma · http://granatalma.blog.hu/ 2009.05.24. 06:50:42
A dödölle több féle képpen készülhet, zalaiként ezt tudhanád.- ez olyan mint a magyar népmese. Sőt írhatnám, ahány ház annyi szokás s még én is tettem hozzá. Kifejezetten kértem a pincért mondja el hogyan is készítik. S így.