HTML

Gránátalma

Gluten Free Recipes Finomságok -ahogy a férjem szereti. Utazgatások -ahogy én szeretem.

2008.09.18. 05:36 Gránátalma

Fondue

Egyik hétvégén sajtfondue-t készítettünk, mely mennyeire sikeredett.

karfiol (ezesetben lila, rózsáira szedve)

kelbimbó (friss)

brokkoli (rózsáira szedve)

paradicsom

garnéla rák (farokrésszel)

csirkecomb (alsó)

kenyér (pirított, gluténmentes)

fokhagyma, olívaolaj, zöldfűszerek, só, bors, szerecsendió, chili

sajt (több féle, ki mit szeret: gouda, ementáli, edami)

tejföl

A párolóban emeletenként elhelyezzük a zöldségeket és a husit. Alsó részre kerültek a csirkecombok, középre kerültek a karfiol és a brokkoli rózsái, legfelülre pedig a kelbimbó. A párolót feltöltöttük vízzel ill. a fűszertartójába került némi tisztított fokhagyma, só és zöldfűszer vegyesen. Óráját beállítottuk és már párolódik is. Ezalatt egy sütőtálba helyezek néhány félbe vágott paradicsomot és hámozatlan fokhagymagerezdeket, majd leöntöm olívaolajjal és már mehet is a sütőbe sülni. Egy főzőedénybe felmelegítek egy kevés tejfölt, ebbe teszem a lereszelt sajtféléket és alaposan felolvasztom. Ízesítem sóval, borssal, tört fokhagymával, nagyon apróra vágott chilivel, kevés szerecsendióval. Aki szereti természetesen rakhat hozzá fehérbort vagy kevés pálinkát, én ezt most kihagytam. Ha elkészült, mehet a fondue edénybe (amit már előzőleg egy gerezd fokhagymával átdörzsöltünk) -a folyamatos melegítés fontos, hogy lágy maradjon a sajtszósz. A rákokat egy serpenyőben kevés olívaolajon átforgatjuk, puhulásig pároljuk. Azért választottam farokrésszel a rákot, mert ez kitűnő a mártogatáshoz -ha jól készítettük el, akkor a puha rák elválik a páncéltól -és azt csak el kell dobni. Végül a sült paradicsomokat is kivesszük a sütőből és tálalhatunk (a sült fokhagyma kitűnően kenhető a pirítósra). Gluténmentes étel miatt a fondue edénybe a hagyományos pirítóst nem lehet belemártogatni, így a tálalást fondue tányérral oldottuk meg. A zöldségeket és a húst nem sóztuk előre, mert a sajtoktól függően eléggé sós a mártás, így óvatosan kell bánni a sóval.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://granatalma.blog.hu/api/trackback/id/tr81668956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása