HTML

Gránátalma

Gluten Free Recipes Finomságok -ahogy a férjem szereti. Utazgatások -ahogy én szeretem.

2009.05.23. 15:27 Gránátalma

Dödölle

Nemrégiben Zalakaroson nyaraltunk ahol megkóstolhattuk a zalai ételeket is...

1 kg főtt és áttört burgonya

25 dkg liszt (Schar)

450 ml tejföl

fokhagyma, újhagyma

Megfőzzük a burgonyát, megpucoljuk. Mikor kihűlt áttörjük, hozzáadjuk a lisztet és ízesítjük sóval. Egy főzőedényben olajat melegítünk és evőkanálnyi adagokat beleszaggatunk s aranybarnára sütjük. A tejfölben elkeverünk 4-5 gerezd áttört fokhagymát s ízesítjük sóval. Tányérra halmozzuk a dödöllét s rákanalazzuk a tejfölt, végül a karikákra vágott újhagymával megszórjuk, így tálaljuk...

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://granatalma.blog.hu/api/trackback/id/tr821139235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szellemafazékban 2009.05.23. 23:25:13

Hát ez így nem egészen pontos és autentikus.

A dödölle nem simán főtt burgonyához kevert liszt. Hanem mikor megfőtt a krumpli, csak a fele levét öntöd le. És a maradékban töröd össze. És még van egy trükk, ami nélkül nem működik. Vagyis kettő.
Egy.
Vissza kell tenni kis lángra, és úgy keverni bele a lisztet, különben folyós marad, akármit csinálsz.
Kettő. Csak régi krumplival működik, újkrumpli nem alkalmas hozzá.
Három: nem fokhagymával készül, hanem kockákra vágott vöröshagymát fonnyasztunk zsírban vagy olajban, arra szedünk galuskákat és sütjük piros-ropogósra.

Szívesen írnám, hogy a többi stimmmel. De nem írhatom, mert amit leírtál, az minden, csak nem dödeölle recept.
Bocsánat.

Egy ehte zalai.

Gránátalma · http://granatalma.blog.hu/ 2009.05.24. 06:50:42

@szellemafazéban:
A dödölle több féle képpen készülhet, zalaiként ezt tudhanád.- ez olyan mint a magyar népmese. Sőt írhatnám, ahány ház annyi szokás s még én is tettem hozzá. Kifejezetten kértem a pincért mondja el hogyan is készítik. S így.